Samhällsrelevant forskning om Östeuropa och Östersjön

Professionell men mänsklig – hur hanterar journalister känslor i arbetet?

För journalister är objektivitet en av de viktigaste egenskaperna som hör till yrket. Betyder det att alla känslor därmed ska stängas av? Hur hanterar journalister egentligen känslor i sitt arbete? Det är frågor som Victoria Colesnic ställer sig i sin forskning.

– Känslor är en del av att vara människa, att vara rationell. Jag ville därför undersöka hur journalister hanterar sina känslor i sitt arbete. Jag har svårt att föreställa mig att man kan trycka undan känslor helt och håller, säger Victoria Colesnic, doktorand i journalistik vid Södertörns högskola. 

Förra året tillbringade hon tre månader på olika redaktioner i Rumänien där hon bland annat observerade redaktionsmöten, intervjuer och andra delar av reportrarnas vardag. En period som också sammanföll med valet till EU-parlamentet och en rad lokala val. Tre olika redaktioner ingår i studien: en för undersökande journalistik, en som arbetar med sociala frågor och en traditionell nyhetsredaktion.  

Objektivitet och känslor

Journalister möter ofta människor som själva upplever många och starka känslor, både positiva och negativa. De möter motstånd och återvändsgränder.  

– Det är mycket känslor som hanteras i förhållande till källor och myndigheter. Under den period jag skuggade redaktionerna såg jag hur innehållet, artiklar och reportage, var objektiva men med uppdraget följer mycket känslor. Det är mänskligt, säger hon.  

Historiskt har redaktioner präglats av maskulinitet

I arbetet med avhandlingen har hon sociologiskt förhållningssätt och hon använder sig av teorier kring känslohantering. Det kan till exempel handla om att anpassa uttryck och agerande utifrån upplevda förväntningar.  

– Historiskt, och även idag, kan redaktioner präglas av maskulinitet och mansdominans med allt vad det innebär. Att känslor inte hör hemma i en sådan miljö. Det påverkar energin på arbetsplatsen, säger hon.  

Victoria Colesnic kommer ursprungligen från Moldavien och har tidigare arbetat som journalist. Ofta har hon kommit att intressera sig för just hälsofrågor och det är med de erfarenheterna hon tog sig vidare till doktorandstudier.  

 

Dela mig

Andra artiklar på samma ämne

Hög med papperstidningar på ett datatangentbord, datorskärm i bakgrunden.

Medier, Samhälle

Telegram och traditionella medier skapar nytt supermedium i Ukraina

Sociala mediers centrala till i krigsrapporteringen kan leda till lägre förtroende för traditionella medier.
Hög med papperstidningar på ett datatangentbord, datorskärm i bakgrunden.

Medier

Svenska medier måste bli bättre på att redovisa osäkra källor

Ökad transparens i svensk krigsrapportering – men för mycket ansvar läggs på läsaren anser forskare.
Ukrainska flaggans färger målade på ett plank.

Kultur, Medier

Ett år av krig – en förändrad värld

Ett år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. Tre forskare delar här med sig av sina tankar om en förändrad värld.