Färre än hälften av världens befolkning lever i en demokrati, och de auktoritära regimerna vinner hela tiden ny mark. Det visar det demokratiindex som Economist Intelligence Unit (EIU) tar fram årligen.
– Man har börjat tala om demokratins tillbakagång, säger Joakim Ekman, professor i statsvetenskap vid Centre for Baltic and East European Studies (CBEES), Södertörns högskola.
Detta är en utveckling som är särskilt aktuell i vårt närområde. I såväl före detta sovjetstater som i länder som Polen och Ungern har de demokratiska framstegen från 1990-talet brutits. I Europa har demokratiskt valda ledare bit för bit själva monterat ned det system som gav dem makten.
– Den utvecklingen har vi sett i Ungern sedan 2010 och i Polen sedan 2015 när partierna Fidesz respektive Lag och rättvisa tog en majoritet av platserna i de allmänna valen.
När demokratier utvärderas används bland annat pressfrihet, hur väl valsystemet fungerar och förekomsten av korruption som indikatorer. Men också om landet leds av populistiska partier som medvetet politiserar systemet för att kontrollera alla nivåer av samhället, vilket har skett i Ungern och Polen.
Utvecklingen kommer smygande
Hur kan detta hända i länder som mycket väl vet vad det innebär att leva i en diktatur? En anledning, menar Joakim Ekman, är att utvecklingen kommer smygande.
– Det går liksom inte att säga att ett visst beslut leder till att demokratin monteras ned. Om man ser saker som att pressfriheten börjat begränsas eller att det ges mer utrymme åt högerpopulistisk retorik kan man ana att processen har påbörjats, men då kan det vara svårt att dra i bromsen.
Under 1990-talet och 2000-talet kunde man se en hoppfull utveckling i de forna ”öststaterna”. Men demokratins utveckling har bara gått bra i vissa länder, i Baltikum och delar av Centraleuropa. Längre österut är demokratins framsteg mer tveksamma.
– Belarus är inte bättre än Ryssland. Ukraina och Georgien är länder där man har hoppats på att den demokratiska utvecklingen ska gå framåt, men de har aldrig rankats särskilt högt i olika demokratimätningar, fortsätter han.