Samhällsrelevant forskning om Östeuropa och Östersjön

Putins propagandaplan har rötter ända ner i 40-talet

Putin tycks göra en Trump, när han öppet ljuger om kriget i Ukraina. Men faktum är att deras metoder till viss del beskrivs redan av Hitler i ”Mein Kampf”, där han pratade om den stora lögnen. ”Hitlers tanke var att folk har svårt att förstå att någon kan ljuga sådär kolossalt, vilket gör att man tror att det finns korn av sanning däri”, säger filosofen Anna-Karin Selberg.

Samtidigt som tusentals ryska soldater varit involverade i att avfyra raketer mot Ukraina och inta ukrainska städer med våld, har Kreml gång på gång hävdat att det inte pågår något krig, utan en militär operation. Regimen har därför gett order om att ord som krig, attack och invasion inte får användas i rapporteringen. De menar att Ryssland försöker befria Ukraina från nazisterna. Några närmare beskrivningar på vilka de här nazisterna skulle vara har de dock inte gått in på…

– I en auktoritär eller totalitär regim har det alltid varit lättare att ljuga eftersom det inte finns fria, granskande medier. Men det här är också ett exempel på den moderna politiska lögnen, säger Anna-Karin Selberg, doktor i filosofi vid Södertörns högskola, som i ett projekt finansierat av Östersjöstiftelsen tittar på hur man ska förstå de ryska trollfabrikernas lögner och systematiska arbete.

Lite liknar Putins agerande Donald Trump, när han envist hävdade att han vunnit valet, trots att det fanns obestridliga bevis på motsatsen. Det här kallas ofta för post-sanningar. Ordet post-sanning, eller post-truth, utsågs 2016 till årets ord av Oxford English Dictionary, där man beskrev begreppet som att ”Vi lever i en tid där objektiva fakta har mindre inflytande på opinionen än uttalanden som appellerar till känslor och personliga åsikter.”

I samband med kriget i Ukraina har begreppet fått ett uppsving igen. Men egentligen har det systematiska, uppenbara ljugandet mycket djupare rötter än så. Anna-Karin Selberg berättar om hur bland annat filosofen Hanna Arendt redan på 40-talet skrev om hur totalitarismen hade uppfunnit en helt ny typ av lögn.

– En vanlig lögn kan sägas vara en felaktig framställning av verkligheten, men det Arendt beskrev var en lögn som faktiskt förändrade verkligheten.

Ett exempel på det är hur den ryska trollfabriken Internet research agency, IRA, inte bara spred propaganda och desinformation inför valet i USA 2016, utan också arrangerade kampanjmöten med teman som ”Marschera för Trump” och ”Bort med Hillary.” Ett annat är hur nazisterna omformade verkligheten för att få den att stämma överens med propagandan. Läser man Hitlers ”Mein Kampf”, så beskriver han en propagandametod han kallar för ”stor lögn”, vilket är en lögn som inte opererar i hemlighet, utan där man ljuger helt öppet. Hitler projicerade visserligen detta på judarna, men använde sig flitigt av tekniken själv.

Ryska trollfabriken Internet research agencys kontor i St:Petersburg. Foto: Wikimedia.

– De flesta av oss ljuger nu och då, i liten skala, men Hitler menade att den vanliga människan, alltså hon som småljuger nu och då, har svårt att förstå att någon kan ljuga sådär kolossalt, vilket innebär att man tror att det därför finns korn av sanning däri. USA:s tidigare president Donald Trump arbetade absolut på det här sättet. Redan innan valet var det tydligt att han inte skulle acceptera en förlust. För en sådan kunde enbart bero på fusk.

De flesta av oss ljuger nu och då, i liten skala, men Hitler menade att den vanliga människan har svårt att förstå att någon kan ljuga sådär kolossalt.

Fast egentligen använde han sig av uppenbara lögner under hela sin presidentperiod, och Anna-Karin Selberg menar att själva granskandet av lögnerna kan spela propagandan i händerna.

– Journalister ifrågasatte Trump, lögnerna räknades, faktakollades och avslöjades så gott som dagligen, men det innebar också att de stora, etablerade medierna som New York Times och CNN förde dem vidare på bästa plats och sändningstid. På så sätt fick de ännu större spridning.

Rysslands invasion av Ukraina är ett pågående och extremt exempel på hur propaganda och desinformation används i politiska syften – understödda av trollfabriker som arbetar med att systematiskt sprida den felaktiga informationen.

– Även den här gången vill man inte bara skapa osäkerhet kring sanningen, utan faktiskt förändra verkligheten, så att lögnen till slut blir sann, säger Anna-Karin Selberg.

Hon berättar om hur Putin till mors dag hade samlat ett antal mammor till ryska soldater, varav några sades ha stupat. De bekräftade hur meningsfullt kriget, som inte kallas krig, ändå är. Man designade alltså inte bara ett narrativ, utan iscensatte en verklig händelse – mammorna som i TV visar att de stödjer kriget – som bekräftade narrativet

– Det intressanta är att flera av de här mammorna även har dykt upp i andra sammanhang och att några tycks arbeta för regimen. Om det stämmer fungerar de lite som statister, som används för att legitimera ett propagandanarrativ. Det är viktigt för Putin att ha mammorna med sig. Börjar de protestera, så kan de påverka den inhemska opinionen. Det är den här typen av legitimeringsstrategier som det är viktigt att få syn på, där man alltså inte bara sprider narrativ, utan iscensätter verkligheten så den stämmer överens med de narrativ man framför. Här handlar det inte alls bara om ett ointresse för fakta, utan snarare om ett slags iscensättande av verkligheten själv.

Vilken är den mest flagranta lögn du reagerat på under Ukraina-kriget?

– Svårt att säga, det har varit så många, men det har funnits ryska konton som utgett sig för att faktachecka den ukrainska propagandan. I en video såg vi en man stå framför rader av liksäckar. Bakom honom rörde en förmodat död plötsligt på en arm. I posten stod det att ”Precis när de skulle räkna civila ukrainska dödsoffer började ett av liken leva igen.” Bara det att i själva verket kom videon från en klimatdemonstration i Wien.

Sprider även Ukraina och Zelenskyj propaganda och lögner?

– Självklart, men jag tycker att det är cyniskt att likställa dem. Att använda myter och i viss mån propaganda för att stärka krigsmoralen i ett land som attackeras går inte att jämföra med vad Putin sysslar med. Drar man det till sin spets så har han startat ett krig att visa sig som en president som inte tvekar att undanröja hot. Han förstör människors liv för att stärka sin egen politiska image.

Har de ryska trollfabrikerna även försökt påverka opinionen i Sverige?

– Jag har inte forskat på det, men förväntar mig inget annat. Man har ofta sagt att de ryska trollfabrikerna bidrog till Trumps vinst, men de supportade även Hillary Clinton via såväl poster politiska event. Deras verkliga syfte då var att splittra i landet, och de jobbar sannolikt på att splittra Europa nu.

3 sätt att bli en bättre kritisk granskare

  • Läs artiklar innan du delar dem, och kolla på videos.
  • Kolla källan. Känner du till den? Har den en ansvarig utgivare?
  • Gör som forskare och journalister – dubbelkolla. Hittar du inte nyheten någon annanstans, så var på din vakt.

(Källa: MSB)

Dela mig

Andra artiklar på samma ämne

Kollage: kamouflage bakgrund, schackpjäser i guld med ett kikarsikte.

Politik

Så stärker Eurasiens auktoritära stater samarbetet i skuggan av krig

Militäralliansen CSTO samordnar delar av ländernas lagstiftning och stärker därmed greppet om makten.
Lettlands flagga, panoramabild över Lettalands huvudstad Riga.

Kultur, Politik

Lettlands rysktalande minoritet – en svårbalanserad fråga

Lettlands språkkrav riskerar skapa segregation och spänningar mellan språkgrupper i landet.
Betongbakgrund med den internationella fredssymbolen målad i röd grafitti.

Politik, Samhälle

Feministiskt antikrigsmotstånd: Rörelsen som utmanar Rysslands krig

Den feministiska antikrigsmotståndsgruppen FAS utmanar militära aggressioner och patriarkala strukturer i Ryssland.