Samhällsrelevant forskning om Östeuropa och Östersjön

Spåren efter krig och sovjettidens modernisering lämnar djupa ärr i Östeuropas natur

Förorenad jordbruksmark, övergivna industrier. Sovjetunionen och det kommunistiska blockets kraftiga exploatering av naturresurser har satt djupa spår i regionen. Nu förs ett krig som allvarligt kommer att skada redan utsatta områden. Hur arv och krig påverkar miljön och ekologin är frågor som tas upp i senaste numret av rapporten State of the Region Report.

− Vi ser fortfarande övergivna industrier, gruvor och kärnkraftverk. Platser och byggnader som ingen tycks vara villig att ta ansvar för. Dessutom lägger det pågående kriget på ytterligare en dimension med inte minst ett överhängande hot om kärnkraftskatastrofer. Utöver förlusten av människoliv och ödeläggelser av städer innebär krig också långvarig förstörelse av miljö, sa Florence Fröhlig, lektor i etnologi och en av rapportens redaktörer, vid lanseringen av State of the Region tidigare i vår.

Miljöförstöringen i Östersjö- Östeuroparegionen måste sättas i en postkommunistisk kontext.

Sedan 2020 publicerar Centre for Baltic and East European Studies (CBEES) State of the Region Report som rapporterar och reflekterar kring den sociala och politiska utvecklingen i Östersjö- och Östeuroparegionen. Tidigare rapporter har handlat om minnespolitik och högerextremism. I år tar man sikte på miljö- och klimatfrågor under rubriken: Ecological Concerns in Transition: A Comparative Study on Responses to Waste and Environmental Destruction in the Reg

− Miljöförstöringen i Östersjö- Östeuroparegionen måste sättas i en postkommunistisk kontext. Den snabba övergången från statsägd planekonomi till privatisering och marknadsekonomi tycks inte ha lämnat mycket tid eller resurser över för att återställa skadad natur, montera ner olönsam industri, ta hand om avfall eller se till att framtida investeringar bygger på hållbarhet, sa Florence Fröhlig.

Centrumbildningen CBEES är ett nav för Södertörns högskolas Östersjö- och Östeuropaforskning. Många av forskarna knutna dit intresserar sig för frågor som rör just Sovjettidens arv och hur det lever vidare idag. Senaste numret av State of the Region Report omfattar historiepolitiska, kulturella, statsvetenskapliga och miljövetenskapliga perspektiv med bidrag från skribenter från ett flertal länder och lärosäten.

− En viktig sak som kommer fram i rapporten, som visserligen är känd men viktigt, är betydelsen av den lokala aktivismen. Men det är inte alltid så att det var svårare att bedriva aktivism under Sovjettiden jämfört med idag. Till exempel så gjorde Tjernobylkatastrofen att aktivister i Belarus kunde mobilisera och förhindra att det byggdes fler kärnkraftverk i landet. I Tjeckien har aktivism och engagemang setts som mycket ideologiskt och därför gammelkommunistiskt i en tid av liberal ekonomism. Det fanns en ovilja mot politisering som påverkat miljöengagemanget, säger Tora Lane, forskare på CBEES och medlem i redaktionsrådet.

State of the region: Ecological Concerns in Transition: A Comparative Study on Responses to Waste and Environmental Destruction in the Region finns tillgänglig för nedladdning via DiVA.

Dela mig

Andra artiklar på samma ämne

Democracy or autocracy symbol. Businessman turns wooden cubes and changes the word autocracy to democracy. Beautiful grey background, copy space. Business and democracy or autocracy concept.

Samhälle

President eller parlament – tidigare öststaters vägval påverkar den demokratiska resan

Vad betyder valet av statsskick för den demokratiska utvecklingen i Armenien, Georgien och Ukraina?
Bron i Mostar över floden Neretva i Bosnien Hercegovina.

Historia, Samhälle

Ukrainakriget väcker gamla minnen i Bosnien-Hercegovina

Rysslands krig i Ukraina riskerar att blåsa nytt liv i gamla konflikter och leda ökad politiska polarisering.
Jordglobslampa, vy över Östeuropa.

Samhälle

State of the region 2024 – så formar Rysslands krig en ny världsordning

Ny rapport granskar Rysslands krigs inverkan på Europas framtid och säkerhet.