Samhällsrelevant forskning om Östeuropa och Östersjön

Antigenuspolitikens hot mot demokratin diskuterades av forskare och civilsamhället

Hur påverkar en växande högerpopulistisk som motsätter sig hbtq-rättigheter, aborträtten och genusforskning demokratin. Den frågan diskuterades av civilsamhället, forskare och politiker under tvådagarskonferens på Södertörns högskola.

Politiska krafter i såväl tidigare Sovjetstater som andra länder runt Östersjön försöker på olika sätt försvaga flera av de liberala framsteg som gjorts de senaste årtiondena. Hur påverkar den här samtida antigenuspolitiken demokratin i Östersjöområdet samt Central- och Östeuropa.

Ett av de centrala teman som diskuterades vid konferensen, arrangerad av den svenska avdelningen av CCINDEL-projektet, var vikten av reproduktionen av den ”vita” heterosexuella familjen inom antigenusdiskursen och politik. Andra teman som diskuterades var bland annat kampen för queer- och transpersoners rättigheter, hur politiska rörelser som är emot könsrelaterade rättigheter hänger ihop med processer som hotar demokratin, särskilt i sammanhang där illiberalism och fascistiska tendenser växer. Våld, både fysiskt och hur kunskap används för att trycka ner vissa grupper, var också ett viktigt ämne, liksom hur ras och kön påverkar varandra.

En annan intressant fråga som lyftes fram var den traditionella uppfattningen om att demokratierna i Central- och Östeuropa skulle vara “svagare” medan de nordiska demokratierna betraktas som “starkare”. Denna syn ansågs föråldrad med tanke på den politiska utvecklingen i Östersjöområdet de senaste åren.

Några av dem som gästade konferensen var Seinab Hilowle från RFSU, Ulrika Westerlund, Miljöpartiet och Barbora Majdisova, RFSL Newcomers. Under ett rundabordssamtal diskuterade de den aktuella politiska situationen i Sverige och de hot som statliga policyer utgör för personer som rasifieras som icke-vita, migranter, queer- och transpersoner, feminister och demokratins tillstånd i allmänhet.

Konferens innehåll många intressanta, livliga samtal och var en uppskattad arena för idéutbyte mellan forskare från flera olika discipliner, civilsamhället och politiken.

Fakta CCINDEL-projektet

Samarbetar med feministiska aktivister och institutioner för att skapa kunskap om hur antigenuskampanjer hotar demokratin, särskilt genom våld och kunskapspolitik. De undersöker också feministiska visioner om rättvisa och inkludering i Europas demokratiska framtid och hur feministiska rörelser svarar på antidemokratiska krafter.

Projektet finansieras med medel från EU och består av ett flertal europeiska lärosäten.

Dela mig

Andra artiklar på samma ämne

Young female blogger and vlogger online influencer mom with two daughters, live streaming a cooking, baking cookies with children show on social media using a smartphone.

Samhälle

Tradwives och högerextremism: traditionella könsroller på den politiska agendan

Hur spelar fenomenet tradwives en roll i dagens högerextrema rörelser?
Torr mark med sprickor, genomskinlig rysk flagga

Samhälle

I biopolitikens grepp – konsekvenserna av traditionella värderingar i dagens Ryssland

Så påverkar Putins fokus på traditionella värderingar aborträtt, hbtq-människor och vården i Ryssland.
Gul varningsskylt för strålning, grön gräsäng och träd i bakgrunde.

Samhälle

Statsvetare: Zaporizjzja-branden visar faran med kärnkraft i krig

Brand i Zaporizjzja kärnkraftverk påminner om faran med militär ockupation och kärnkraft.