Drygt tre månader har gått sedan Aleksej Navalny dog i ett ryskt fängelse. Josefina Lundblad-Janjić text om regimkritikern inleder årets första nummer av den vetenskapliga tidskriften Baltic Worlds och hur hans död blivit en symbol för den rådande politiska repressionen i Ryssland och hur den påminner oss om Sovjetunionens Gulag.
Men när den ryska regimen själv blickar tillbaka på sin historia och väver in den i sin propaganda är det inte förtrycket, fattigdomen och censuren som lyfts fram. Snarare är det bilden av ett glorifierat imperium, skriver Olga Bubich i sin text The epidemic of broken compasses. Normalization of violence and Soviet propaganda in today’s Russia.
Diskussioner runt propaganda återkommer i numrets temadel ”10 år efter Maidanrevolutionen”. Skribenterna Stefan Jonsson och Galyna Kutsovska reflekterar över händelserna som inleddes med upplopp i november 2013 och som utvecklades till en revolt mot dåvarande styret i Ukraina. Dels behandlar de konstens och kulturens roll för att omdefiniera Ukrainas identitet och framtid, dels hur konflikten mellan Ryssland och Ukraina inte bara är militär, utan en strid om ländernas kulturella narrativ och värderingar. Andra frågor som diskuteras är universitetens roll i kriget, vikten av akademisk frihet samt hur statlig kontroll och propaganda formar offentliga narrativ samt vikten av oberoende medier som arbetar för att motverkar denna propaganda, däribland Baltic Worlds.
Andra lästips: The archaeologist Marija Gimbutas. Grand theories at the outskirts of modernity – Lelde Luika