Rysslands invasion har allvarligt skadat Ukrainas kulturarv. Hundratals historiska byggnader, museer och teatrar har förstörts, och ryska styrkor har plundrat konst och artefakter. I ockuperade områden har ukrainska monument förstörts, språket trängts undan och skolor russifierats. Digitala arkiv har attackerats och medier censurerats.
– För Ryssland handlar det inte bara om att förstöra byggnader, man försöker utplåna Ukrainas identitet. Men man arbetar hårt för att skydda och dokumentera kulturarvet och där är stödet från EU viktigt, säger Yuliya Yurchuck.
EU-stöd och kulturarvsdiplomati i fokus
Projektet HER-UKR, som finansieras av EU och leds från det belgiska universitetet KU Leuven, syftar till att kartlägga hur EU:s kulturarvsdiplomati fungerar i praktiken och hur den påverkar Ukrainas möjligheter att skydda sitt arv. Forskarna analyserar på vilka nivåer samarbetet sker och vilka initiativ som tagits.
Forskarna i konsortiet ansvarar för olika delar av projektet och Yuliya Yurchuk leder en studie kring hur svenska museer samarbetar med museer i Ukraina.
– I Sverige fanns det tidigare många kontakter på individnivå och det fanns etablerade kontakter mellan olika institutioner redan innan den fullskaliga invasionen. Och de kontakterna visade sig vara väldigt viktiga, museiarbetare kunde mobilisera resurser och stötta kollegorna i Ukraina. Det handlar om materiellt stöd, som pengar för att köpa sandsäckar i början av invasionen. Ett annat exempel är utställningen Korsvägar: Sverige – Ukraina genom 1000 år på Armémuseum. Den är ett samarbete med museer från hela Ukraina och visar föremål som belyser Ukrainas och Sveriges gemensamma historia, berättar Yuliya Yurchuk.
Kriget avslöjar brister i internationella regelverk
Andra fallstudier inom projektet fokuserar på de regelverk som EU tagit fram för att hjälpa Ukraina eller på EU:s egen kapacitet att skydda kulturarv i händelse av krig. Många av de lagar som finns idag fungerar inte i extrema situationer, och kriget i Ukraina har visat att de ofta inte är tillräckliga i praktiken.
Det materiella stödet är centralt, men lika viktigt är kontakterna och samarbetena i sig.
– Supporten från EU-länderna visar inte bara att man hjälper Ukraina. Det ses också som ett erkännande av Ukraina som en suverän stat med sin egen kultur. Det är viktigt för ukrainare att se att deras kultur erkänns och har en roll att spela på en global nivå.
Fakta: HER-UKR: Challenges and opportunities for EU heritage diplomacy in Ukraine
HER-UKR är ett forskningsinitiativ som undersöker kulturarvets roll i EU:s utrikespolitik, med särskilt fokus på Ukraina. Ett konsortium bestående av 15 universitet kombinerar tvärvetenskaplig expertis inom EU:s utrikespolitik, kulturarvsdiplomati samt minnespolitik och kulturarvspraktiker i Ukraina och Östeuropa.
Några av projektets mål är att: främja forskning om EU:s kulturarvsdiplomat, samla expertis inom kulturarvspolitik i Central- och Östeuropa och övervaka nya tendenser inom kulturarvspolitiken.
Läs mer om hur museiföremål blir måltavlor i kriget mot Ukrainas kultur.